Vlada KS ponudila povećanje osnovice sa 315 na 330 uposlenima koji primaju platu iz Budžeta KS

Vlada Kantona Sarajevo dala je danas ponudu sindikatima da se osnovica za obračun plata svim uposlenicima koji primaju platu iz Budžeta KS poveća za 4,5 do pet posto, odnosno sa trenutnih 315 na 330 KM.

Ovo je saopštio premijer Edin Forto nakon današnjih, trećih po redu, pregovora sa predstavnicima sindikata koji zastupaju spomenute uposlenike.

“To bi značilo izdvajanje oko 20 miliona KM više iz budžeta KS za plate za oko 14.000 uposlenika. Razlog zašto smo dali ovu ponudu je činjenica da se i inflacija, prema zvaničnim pokazateljima, kreće od 4,5 do pet posto. Želja nam je da bar donekle neutraliziramo troškove života usljed rasta cijena, nadajaći se da će naši poticaji privatnom sektoru, također, pomoći da se isprate plate uposlenih i u tom sektoru usljed povećanja troškova života”, saopštio je premijer Forto.

Po njegovim riječima, predstavnici sindikata su otišli nezadovoljni sa pregovora.

“Sindikati su najavili mogućnost odbijanja ovog prijedloga Vlade, pa čak i generalni štrajk. Stav Vlade je da je u ovom trenutku naša ponuda odgovorna, te da ima u vidu sve objektivne okolnosti”, istakao je premijer Forto.

Cio članak na sljedećem linku.