Reakcija na gostovanje Ministra u emisiji “Sarajevska špica” TVSA

U jučerašnjem izdanju emisije „Sarajevska špica“ vaš gost bio je mr. Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade, koji je iznio niz neistina, podmetanja i proizvoljnih konstatacija o uspostavi institucionalnog dijaloga između Sindikata i Ministarstva, a izdvajamo sljedeće:
Ministar je u Vašoj emisiji naveo neke „činjenice“ za koje nema apsolutno nikakve materijalne dokaze. Te svoje „činjenice“, koje ne odgovaraju istini, plasirao je u javnost putem Vaše emisije. Iznošenjem činjenica bez materijalnih dokaza protiv Sindikata, kao nezaobilaznog faktora u socijalnom pregovaranju, pokušao je negativno utjecati i diskreditirati cijenjenu radničku organizaciju koja predstavlja oko 3500 članova.
Drago nam je što je javnost mogla čuti čelnog čovjeka ministarstva kako iznosi neistine, a trebao bi, kao ministar za obrazovanje, biti primjer svima, odnosno govoriti isključivo istinu.
Faruk Bešlić, predsjednik Kantonalnog odbora SSVOONK BiH, vrlo rijetko u javnosti govori u svoje lično ime. Uvijek se obraća u ime više od 3500 članova Sindikata, koje je gospodin ministar „podučavao“ kako se beskrupulozno laže za potrebe dnevne politike.
U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, od vas, TVSA, tražimo isto toliko medijskog prostora koliko ste dali gospodinu Anisu Kriviću, jer biste trebali ispoštovati osnovne novinarske postulate – čuti i drugu stranu. Toga jučer nije bilo. Molim Vas da omogućite i drugoj strani da odgovori na izrečene neistine i podmetanja.
Nadamo se da ćete ispoštovati novinarsku etiku i omogućiti nam da iznesemo dokumente i materijalne dokaze o onome o čemu je ministar bezobzirno izgovorio tolike neistine.