Saopćenje povodom nejasnoća u vezi sa početkom nove školske godine

Poštovani!

Ovih dana u javnost dolaze razne neprovjerene informacije o načinu realizacije nastave u narednoj školskoj godini. Ministarstvo i Ministar iznose tezu da će nastava biti realizirana prema jednom od tri modela. Jasan nam je prvi model, kada se nastava realizira u školi, odnosno školskim klupama. Drugi model je također jasan, tj. da se nastava izvodi online. Međutim, nastavnicima, roditeljima, učenicima i široj javnosti apsolutno nije jasno šta predstavlja taj treći, tzv. kombinovani model.
Sindikat, legitimni predstavnik radnika u srednjem obrazovanju, ima jasan stav na koji način bi se trebala realizirati nastava u Kantonu Sarajevo. Odluku o načinu realizacije nastave mora donijeti resorno ministarstvo. Pri donošenju odluke, prvi i osnovni kriterij jeste preporuka ili odluka Kriznog štaba Kantona Sarajevo, zatim preporuka, odnosno mišljenje struke (Prosvjetno-pedagoški zavod), mišljenje Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, stav Aktiva direktora srednjih škola, a onda, na osnovu konsultacija sa Sindikatom, donijeti konačnu odluku.
Sindikat je, u načelu, protiv toga da se krene sa realizacijom nastave u Kantonu Sarajevu ako opća zdravstvena situacija u vezi sa Covidom-19 ne bude povoljna. Naš interes je da se sačuva zdravlje učenika i radnika u obrazovanju. Ovo ističemo jer će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama. Da bi se nastava mogla realizirati u školskim uvjetima, potrebno je osigurati neophodne sanitarne i higijenske mjere, tj. okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme (nastavnih učila), obezbijediti dezinfekciona sredstva za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima, osigurati neophodnu zaštitnu opremu (maske, rukavice, viziri, mjerači temperature). Zatim, pod obavezno, uspostaviti redovnu i svakodnevnu saradnju sa domovima zdravlja na onom području gdje je smještena škola zbog očuvanja zdravlja svih onih koji su u školama. Ako se sve ovo osigura, Sindikat će podržati odluku Ministra.
U slučaju da nisu stvoreni uvjeti za realizaciju nastave u školama, otvara se mogućnost za realizaciju online nastave. Dosadašnja realizacija online nastave pokazala je i svoje nedostatke. Da bismo uspješno otklonili i te nedostatke, moramo osigurati osnovna sredstva za rad nastavnicima i učenicima, jer poznato je da jedan broj učenika nije imao kompjutere, “pametne” telefone ili tablete. Nastavnici nisu mogli realizirati svoju nastavu jer su posjedovali jedan kompjuter, a u kući si imali još po dva đaka ili supružnika koji su svi trebali
pristup internetu. U toku realizacije ovog vida nastave nastavnici su morali promijeniti i pakete internet usluga, što im niko nije kompenzirao. Da ne govorimo o načinu provjere znanja učenika i tim poteškoćama. Da bi se ovakav način rada uspješno realizirao, potrebno je da se osigura dodatna oprema u vidu kompjutera, laptopa itd. Trebaju se obezbijediti platforme sa uputstvima za rad na njima kako bi se izbjegla lutanja u procesu nastave. Očekivali smo da će se tokom ljeta organizirati seminari i obuka nastavnika (poštujući sva ograničenja u vezi sa Covidom-19) u primjeni online nastavne metode u realizaciji nastavnih sadržaja. Međutim, ovo je izostalo iz nama nepoznatih razloga i ponovo je sve vraćeno na početak.

Ovaj kombinovani metod izvođenja nastave nije nikome jasan, jer njegova realizacija traži dodatna finansijska sredstva. Pouzdano znamo da u Ministarstvu postoji komisija koja će procijeniti situaciju i dati prijedlog Ministru na koji način realizirati nastavu. Mi smo iznenađeni sastavom te komisije, u kojoj su zastupljeni predstavnici roditelja, direktora, Ministarstva, a niko od njih ne učestvuje direktno u nastavnom procesu. Pri formiranju komisije, Ministar je svjesno ili nesvjesno izbjegao da imenuje predstavnike Sindikata, koji predstavljaju profesore i druge radnike u srednjem obrazovanju, a koji su ključni faktor u realizaciji svega što će Ministar donijeti. Svjesno ignorisanje nastavnika, koji bi imali najkonkretniji stručni stav u vezi sa realizacijom nastave, predstavlja nonsens u izgradnji međusobnog povjerenja. Sindikat će prihvatiti racionalne odluke nadležnih organa i dati svoj doprinos da uspješno počne realizacija nastave u narednoj školskoj godini, a sve u najboljem interesu učenika, nastavnika i najšire društvene zajednice. Očigledno da nisu poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi uspješno počela nastavna godina. Unaprijed odbacujemo bilo koji vid ili oblik kritike prema prosvjetnim radnicima u srednjem obrazovanju koja može uslijediti od učenika, roditelja, Ministarstva i javnosti. Ukoliko se ne osiguraju svi uvjeti prema zahtjevima Kriznog štaba KS, a usljed toga bude ugroženo zdravlje učenika i nastavnika, nastave neće biti uopće! U narednom periodu očekujemo jasne upute od Ministarstva uz obezbijeđena materijalno-tehnička sredstva. Za ovakav naš stav očekujemo podršku javnosti.

S poštovanjem!

Faruk Bešlić, prof.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab