Pres-konferencija Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo uputio je pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u kojem traži stavljanje van snage Odluke Vlade KS od 11. juna 2020. godine koja se odnosi na Plan upisa u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo za školsku 2020/2021. godinu.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić kazao je danas na pres-konferenciji da Prijedlog Ministarstva za Plan upisa nije prošao proceduru predviđenu zakonskim propisima.

Navodi da je Sindikat 7. maja ove godine poslao dopis Ministarstvu, u kojem traži da otvore pregovore o potpisivanju sporazuma o broju učenika u odjeljenju.

– Naš prijedlog je bio da u srednjim školama, uzimajući sve aspekte rada, po odjeljenju imamo 22 učenika. O našem prijedlogu Ministarstvo je odgovorilo da ono stoji na stanovištu da u odjeljenju treba da budu 24 učenika. Odgovor koji smo dobili niti jednim argumentom nije pobio naše zahtjeve – kazao je Bašlić.

Navodi da je Sindikatu važno pitanje broja učenika u razredu “iz prostog razloga, jer veći broj učenika otežava rad nastavnika”.

– Smanjenjem broja učenika povećao bi se plan upisa za 15 odjeljenja, ali će se i matematički povećati broj zaposlenih za 22 radnika. Međutim, do stvarnog zaposlenja neće doći, jer smo u obavezi izvršiti preraspodjelu nastavnika na nastavne časove – izjavio je Bešlić.

Članak preuzet sa portala Slobodna Bosna.