Upozorenje – 12.09.2018.

IMG-26ef1c16f8dceaa6e89727d2a7125404-V
Protesti maj 2018 3

Iz nezvaničnih izvora sasnali smo da je Samostalni sindikat osnovnog i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, zakazao je održavanje protesta 12.09.2018. godine pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo. Sindikat osnovnog obrazovanja je jednostrano donio Odluku o prekidu svake saradnje sa našim Sindikatom, tako da mi nemamo nikakvu službenu informaciju o organizovanju protesta. Na održanom seminaru u Neumu donijeli smo Odluku o provođenju sindikalne mjere Štrajk upozorenja, u slučaju da se ne otvore pregovori oko utvrđivanja osnovice za obračun plaća. Podsječam vas da smo službeno 10.08.2018. godine uputili dopis Vladi Kantona Sarajevo za otvaranje socijalnog dijaloga sa svim sindikatima koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo. Vlada je prilićno kasno odgovorila na naš zahtjev i pristala je da se održe pregovori oko utvrđivanje osnovice za obračun plaća. Sastanak je zakazan za srijedu 12.09. 2018. godine u 13,00 sati u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo.
Pošto je ispunjen naš zahtjev da se organizuju pregovori oko utvrđivanje osnovice za obracun plaća, primjena naše Odluke o organizovanju Štrajka upozorenja odlaže do daljnjeg.

Jedan broj članova sindikata iz pojedinih škola tražio je od mene informaciju idemo li i mi u organizovanje protesta. Još jednom iskazujem jasan stav našeg Kantonalnog odbora da mi nismo pozvani ni kosultovani oko organizacija protesta i zato ne idemo u proteste. Isto tako procijenili smo da se drugim mjerama sindikalne akcije može popraviti ekonomsko socijalni položaj naših članova.

Napominjemo da svako ima pravo da ide na proteste u slobodnom vremenu, ali da mora da pazi da na proteste ne ide sa nastave ili sa drugih poslova i radnih zadataka, jer u tom slučaju napravili bi tešku povredu radne dužnosti za koje je predviđena mjera prekida ugovora o radu po skraćenoj proceduri.

Upozoravam predsjednike-ce sindikalnih organizacija, kao i članove sindikata da vode računa o svom učešću na protestu. Posto naš Sindikat nije organizator protesta mi nase članove u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom ne možemo zaštititi.
S poštovanjem,

 

Predsjednik
Faruk Bešlić,prof.

 

Cio dokument u prilogu: