Zajednica srednjih škola – Upit

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Kantona Sarajevo obratio se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 05.03.2018. godine, zahtjevom da se, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, odobri pristup određenim informacijima, i to, citiramo:

“U skladu sa Zakonom o pristupu informacijama tražim od vas da mi dostavite:

  1. Odluku o upisu u Registar “Zajednice srednjih škola”;
  2. Odluku o formiranju “Zajednice srednjih škola”;
  3. Pravila “Zajednice Srednjih škola”.”

U odnosu na citirani zahtjev konstatujemo:

U skladu sa članom 34. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 23/17), data je mogućnost srednjim školama da se udružuju u jednu ili više zajednica srednjih škola radi međusobne saradnje.

U istom članu Zakona je nvedeno da zajednica srednjih škola ima pravila kojima se reguliraju poslovi, zadaci i rad zajednice.

Pravila zajednice donosi skupština zajednice uz saglasnost Ministra za obrazovanje, nauku i mlade. Zajednice srednjih škola upisuju se u Registar zajednica srednjih škola koji vodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo, Zajednica srednjih škola djeluje određeni niz godina, ali nije upisana u Registar Zajednice srednjih škola.

Ministarstvo ne posjeduje odluku o formiranju Zajednice srednjih škola, te samim tim ne posjeduje Pravila Zajednice srednjih škola.

Kako je podnosilac Zahtjeva za slobodu pristupa informacijama dokazao postojanje pravnog interesa donesena je odluka da se imenovanom odobri pristup informacijama po zahtjevu od 05.03.2018. godine.

Cijelo Rješenje u prilogu ili na sljedećem linku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab