Ako se ne vakcinišemo, u septembru nema nastave za srednjoškolce

“Nema nastave 1.septembra, ako ne bude vakcine protiv koronavirusa za prosvjetne radnike”, upozorili su iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Predsjednik Sindikat Faruk Bešlić je na konferenciji za medije iskazao nezadovoljstvo zbog načina rada Vlade Kantona Sarajevo na rješavanju pitanja vakcinisanja prosvjetnih radnika.

On je obrazložio da je Sindikat Vladi Kantona Sarajevo i kantonalnom ministru zdravstva Harisu Vraniću (SDP) u aprilu ove godine uputio molbu da u prioritete za vakcine budu i prosvjetni radnici, a odgovor koji su dobili nakon 50 dana bio je da će, kako je Bešlić rekao, uputiti zahtjev Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Podsjetio je da su prosvjetni radnici u vrijeme pandemije koronavirusa držali online nastavu učenicima i dali su veliki doprinos u obrazovanju iako su radili u otežanim uslovima. Od koronavirusa umrlo je 15 prosvjetnih radniika.

Stoga, kazao je Bešlić, Sindikat iskazuje najoštriji protest Vladi Kantona Sarajevo, Vladi Federacije, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine zbog načina kako se ophode prema prosvjetnim radnicima, ljudima koji su u vrijeme pandemije koronavirusa dali veliki doprinos u segmentu obrazovanja, iako su radili u teškim uvjetima.

“Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da počnu raditi svoj posao, iako su zakasnili. Vlada Kantona Sarajevo priča bajke, kako neko neće potpisati ugovor. Pozivam Fortu nek izađe iz svog kabineta, neka malo prohoda po diplomatskim predstavništvima i neka traži vakcine”, rekao je Bešlić.

Ministra zdravstva Kantona Sarajevo Vranića smatra odgovornim za stanje, odnosno, kako je kazao, haos koji je jučer bio s vakcinama, a da se Vranić, također, ograđuje od odgovornosti.

Također ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP), po riječima Bešlića, snosi odgovornost za 6.000 ljudi, prosvjetnih radnika. Stoga je upozoravaju da se prihvati svog posla, da problem riješi onako kako je riješila Zenica, ako to ne može da uradi, kazao je Bešlić, onda neka da ostavku.

Mi tražimo, dodao je, da se onaj “dinar, zdravstveni, koji smo uložili da nam plate prijevoz i da idemo u Srbiju da se vakcinišemo i da zaštitimo zdravlje za one ljude koji hoće na vakcinaciju”.

Ne moramo više, istakao je, iz svojih džepova da plaćamo putne troškove za Srbiju i nazad dva puta, jer, kako je naveo, mi smo platili zdravstveno osiguranje i tražimo da zaštite naše zdravlje, naše živote. Ako su nesposobni, neka daju ostavke i neka traže druge ljude koji će to raditi.

“Ne želimo da prodajemo živote zbog njihovih političkih fotelja. Još jednom nema nastave u septembru ne bude li vakcine”, poručio je predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.

Članak preuzet sa portala Klix.ba