Nastavnici: Predvodnici u krizi, kreatori budućnosti

Drage kolege,

Education International organizira 5. oktobra 24-satnu proslavu dostignuća obrazovnih radnika povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana nastavnika.

Slogan za ovu godinu je: Nastavnici: Predvodnici u krizi, kreatori budućnosti. Tokom pandemije COVID-19, nastavnici širom svijeta su preuzeli vođstvo, nastavljajući da kvalitetno podučavaju, istovremeno se adaptirajući na najizazovniju novu situaciju. Vaš doprinos Svijetu obrazovanja, pokazuje kako ste odigrali i vodeću ulogu u održavanju obazovnih zajednica sigurnim i zdravim.

Proslava ovogodišnjeg Svjetskog dana nastavnika će se sastojati od niza virtualnih događanja u svim regijama u toku 24-satnog perioda koji će biti emitiran na EI komunikacijskim kanalima. Striming će poslužiti kao platforma organizacijama članicama i njihovim članovima da se čuju dok nastavljaju rad na stvaranju boljeg sutra za svoje učenike.

Regionalni uredi EI će planirati i pomoći u organiziranju događanja u svojoj regiji u saradnji sa organizacijama članicama, partnerima iz civilnog društva i međunarodnim agencijama. Koncept treba da inkorporira kombinaciju živih i prethodno snimljenih događaja u virtualnom medijskom maratonu sa online domaćinima uživo, koji će voditi publiku širom svijeta kroz vremenske zone i dati im uvid u raznolikost našeg posla, onoga što mi radimo i čime se bavimo, i u ono što smo naučili tokom pandemije kao i u ono što mora uslijediti u narednom periodu. Sva događanja će biti virtualna (online) i interaktivna koristeći odgovarajuće online platforme da omoguće pristup i uključivanje što većeg broja gledalaca.

Niko nije mogao zamisliti izazove sa kojima se suočavamo u 2020. godini. Ali, sjetite se prošlog jula u Bangkoku, susreta na Osmom Svjetskom Kongresu s temom: Obrazovni radnici i njihovi sindikati preuzimaju vođstvo. Mi smo namjerno postavili ambiciozne ciljeve za EI i nas. Mi smo se obavezali da će naše organizacije predvoditi u zajedničkom uspostavljanju strategijskih uputa koje uključuju: Unapređivanje profesije, Obezbjeđivanje svima besplatnog kvalitetnog obrazovanja i Promoviranje demokratije, ljudskih i sindikalnih prava. Ovaj Svjetski dan nastavnika je jedinstvena prilika da podučimo svijet šta to znači u toku krize i našoj viziji za naredni period.

Poremećaji /prekidi uzrokovani pandemijom mijenjaju mnogo u načinu na koji mi sami radimo, u radu sa studentima i našom zajednicom, ali oni nas samo podsjećaju  na potrebu da zadržimo naš strategijski kurs. Inače, povodom Svjetskog dana nastavnika, mi bismo održavali relije, marševe, radionice ili organizirali evente da lično podijelimo poruke. Ove godine je potrebno da naše organizacije i poruke prenesemo online i razvijemo nove, kreativne načine da komuniciramo, mobiliziramo i organiziramo.

Ovogodišnji Svjetski dan nastavnika je prilika da se fokusiramo na naše sposobnosti i mogućnosti adaptiranja kao i na snagu i obim naše solidarnosti. Nastavnici i svi obrazovni radnici zaista predvode u krizi i stvaraju novu budućnosti.

U solidarnosti

David Edwards

Generalni sekretar

Nastavnici: Predvodnici u krizi, kreatori budućnosti.pdf