Saopštenje za javnost

ETUCE poziva ministre obrazovanja koji se danas sastaju u Osnabrücku kako bi pružili učinkovitu podršku nastavnicima u strukovnom obrazovanju

16. rujna 2020

Danas i sutra, 16. i 17. rujna, u Osnabrücku u Njemačkoj održava se neformalni sastanak ministara obrazovanja, kojem je domaćin njemačko predsjedništvo Vijećem EU. Ministri obrazovanja država članica EU, zemalja kandidata za članstvo u EU, EEA i EFTA zemalja sastaju se kako bi razgovarali o budućim prioritetima strategije EU za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (VET).

Kao što je navedeno u njegovom programu, njemačko se predsjedništvo usredotočuje na prevladavanje pandemije, digitalnog obrazovanja i izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET) kao prioriteta političkih rasprava i akcija ovog semestra.

Europski sindikalni odbor za obrazovanje (ETUCE) predstavlja 132 sindikata obrazovanja i 11 milijuna učitelja, a mnogi od njih su učitelji i treneri u strukovnom obrazovanju. Podsjećamo ministre da je početni sektor strukovnog obrazovanja bio snažno poljuljan u pandemiji. Iako su se diljem Europe sve obrazovne aktivnosti prenijele putem interneta, strukovne škole i zaposlenici nisu bili na odgovarajući način pripremljeni za prelazak na učenje na daljinu, posebno u vezi s praktičnom nastavom. Unatoč ogromnim naporima i motivaciji nastavnika u strukovnom obrazovanju da osiguraju nastavak strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za svoje učenike, obrazovni sindikati doživjeli su nedostatak vladine podrške nastavnicima u strukovnom obrazovanju tijekom pandemije. Uz to, većina nastavnika u SOO-u nije imala odgovarajuće instrumente za internetsku nastavu, samo je nekolicina pohađala treninge o korištenju pedagogije u internetskom okruženju i o daljinskoj uporabi digitalnih alata u učionici, dok je psihološka podrška za nastavnike u SOO u pandemiji također nedostajala. Pandemija je također otkrila praznine u pravičnosti i rastuće nejednakosti u pristupu kvalitetnom strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i naukovanju.

Sindikati u obrazovanju još uvijek čekaju hitna rješenja problema zbog kojeg nastavnici strukovnog obrazovanja imaju nizak status svoje profesije zbog niske plaće, radnih uvjeta i opterećenja. ETUCE očekuje da će ovaj sastanak ministara odgovoriti na potrebe strukovnih nastavnika.

ETUCE poziva ministre obrazovanja koji se danas sastaju u Osnabrucku da uspostave novu strategiju strukovnog obrazovanja za EU koja pruža učinkovitu potporu za povećanje statusa i atraktivnosti učiteljske profesije strukovnih učitelja i trenera s pristojnom plaćom i radnim uvjetima u dugoročno gledano. Strategija bi trebala predložiti odgovarajuću stručnu podršku i suvremene nastavne materijale, alate i prakse za strukovne nastavnike i trenere kako bi se suočili s novim izazovima u sadašnjosti i u budućnosti. Posebnu pozornost treba posvetiti sigurnom povratku u strukovno obrazovanje i osposobljavanje i naukovanje.

ETUCE podsjeća da je učinkovit socijalni dijalog sa sindikatima koji predstavljaju nastavnike i trenere u strukovnim školama važan za smanjenje negativnih posljedica pandemije na učenike, strukovne nastavnike i trenere te za povećanje kvalitete i uključenosti u strukovni sektor.

Europski sindikalni odbor za obrazovanje (ETUCE) predstavlja 132 sindikata obrazovanja i 11 milijuna učitelja u svim europskim zemljama, 4,2 milijuna učitelja u EU, sa svih razina obrazovnog sektora. ETUCE je socijalni partner u obrazovanju na razini EU-a i Europska sindikalna federacija u okviru ETUC-a, Europske konfederacije sindikata. ETUCE je Europska regija obrazovanja, međunarodna federacija učiteljskih sindikata.

https://www.csee-etuce.org/en/news/etuce/3939-press-release-etuce-calls-the-ministers-of-education-who-are-meeting-today-in-osnabruck-to-provide-effective-support-to-vet-teachers