Saopštenje i Amandamani Udr. poslodavaca FBIH na Izmjene ZOR

Poštovani-e
Dok se mi borimo sa Korona virusom, poslodavci umjesto da vode računa o radnicima i o svom biznisu, oni ovo vrijeme smišljaju načine da obezvrijede prava radnika i  kako da od  radnika naprave  robove tj kako se kaže ” oruđe koje govori” , bez prava i zaštite. Ovakav pristup nije zabilježeno u Evropi, osim u nekim  najsiromašnijim afričkim državama.
Poručujemo poslodavcim i Vladi FBIH da ćemo se oduprijeti ovom pritisku po cijenu da napravimo najveće proteste koji su zabilježeni u ovom periodu. Naglašavam ovi propisi se jednako odnose na javni, uslužni i industrijski sektor. Ovo ne smijemo dozvoliti i sada možete vidjeti šta rade Vladini sindikati  koji se uopšte ne očituju, nego ko bajagi raspravljaju o propisima koji su već usvojeni. Šta reci o odnosu Sindikata industrije koji su “Korona zakonom” izgubili sredstva za uvezivanje radnog staža. To su bili radnici iz tih sektora, ali oni šute i žrtvuju te radnike da budu  bez prava na penziju kao i da budu  u zoni ispod praga  socijalnog siromaštva.
Ovu informaciju Vam proslijeđujem da je dostavite svojim članovima Sind. organizacija kao bi bili upoznati sa namjerama Vlade FBH.   Realna je pretpostavka  da iza Vlade ne stoji  sa Udr. poslodavaca, već i stranke koje daju legitimitet Vladi putem Skupštine FBIH.
Molim Vas da se spremimo za sve moguće  akcije i prosvjede kao i da budete spremni da se odazovete na poziv SSSBIH kako bi zaštitili “naša” prava.
S poštovanjem,
Faruk Bešlić