Sindikalna potrošačka korpa za mart 2020. godine

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2020. godine iznosila je 2.235,72 KM i za 182,36 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. (dijagrami se nalaze na www.sssbih.com). Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2020. iznosila je 958,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i istog je iznosa kao prosječna plata isplaćena u decembru 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 42,85 %.

S obzirom da je sredinom mjeseca proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH  i da je uvedena obavezna cjelodnevna izolacija za djecu i starije od 65 godine, te zabrana kretanja za sve građane od 20:00 do 05:00, došlo je do značajnog povećanja kupovine osnovnih prehrambenih namirnica i sredstava za održavanje higijenu, dezinfekciju, te lijekova.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Prehrana – 49,8%

Stanovanje i komunalne usluge – 15,7%

Higijena i održavanje zdravlja – 12,2%

Obrazovanje i kultura – 2,2%

Odjeća i obuća – 8,9%

Prijevoz – 5,6%

Održavanje domaćinstva – 6,7%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest (12) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.