Svečana sjednica Skupštine – Plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena Prvoj gimnaziji Sarajevo

Vijest prenesena sa stranice Vlade Kantona Sarajevo:

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je u Narodnom pozorištu, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” koja se već četrnaestu godinu održava od 2. do 9. maja, a ovi datumi će ostati, po riječima predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića duboko urezani u naše sjećanje, jer su bili od presudnog značaja za Sarajevo i BiH.

„Predstavljaju simbol borbe, otpora i pobjede nad fašizmom. Drugog maja je započela četverogodišnja opsada koja je bila najduža u historiji čovječanstva i tada su građani Sarajeva rekli ne i svojim otporom pokazali da nema mjesta mržnji i time poslali jasnu i jaku poruku da su odlučni prikositi mračnim silama. Sarajevo je pokazalo da je dio Evrope jer je deveti maj i njegov praznik“, poručio je Konaković.

Na osnovu odluke kantonalne skupštine od 23. marta, najveće priznanje dodijeljeno je Tanji Fajon, zastupnici u Parlamentu Evropske unije, zbog njenih izuzetnih zasluga širenja istine o dešavanjima u BiH i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

U svom video obraćanju navela je kako joj je izuzetno žao što večeras ne može biti u Sarajevu i primiti ovo veliko priznanje.

Poručila je kako ju je sazananje da će biti počasna građanka Kantona Sarajevo iznenadilo i dirnulo u isto vrijeme. Vjerovatno mnogi već znaju da je Sarajevo oduvijek bila njena velika ljubav. Gaji simpatije prema čitavom regionu, međutim, Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u njenom srcu.

Potcrtala je koliko cijeni i koliko se divi Sarajlijama, koji su uprkos strašnim trenucima koje su preživjeli ne tako dugo unazad, i dalje u stanju da pokažu nevjerovatnu dozu duhovitosti, nade, optimizma i životne energije. To su stvari kojima i sama teži u životu.

Plaketa KS uručena je zaslužnim pojedincima i institucijama iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke, ekonomije i društvenog angažmana: Jasni Diklić, Bibiji Kerli, Muhamedu Pilavu, kompaniji Sinkrom Sarajevo, Asocijaciji softverske industrije Bit Alliancea, Javnoj ustanovi Prva gimnazija.

Također, posthumno priznanja su dodijeljena porodici našeg profesora emeritusa Zdravke Grebe, i to zbog njegovog višedecenijskog angažmana  i doprinosa u obrazovanju mladih, u borbi za istinu, mir i pravdu te razvoj akademske zajednice i društva u oblasti pravnih nauka na području Kantona Sarajevo i BiH, kao i porodici našeg Sabita Hadžića za nemjerljiv doprinos razvoju bosanskohercegovačkog sporta.

Cio članak na sljedećem linku.