Reagiranje: efendija Saudine Sivro, ne koristite se lažima i ne budite smutljivac

U prilogu prenosimo članak sa portala Hayat.ba:

“Nakon priloga o štrajku prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo i uporednoj analizi plaća prosvjetara po kantonima u Federaciji, emitiranom u sinoćnjim „Vijestima u 7“ na Hayat TV-u, Saudin Sivro je na svom Facebook profilu, uz linkovanje priloga, napisao sljedeće: „Naša borba iz ugla Hayat TV-a (čitaj: TV SDA BiH)“.

Sivro,

niste zaslužili da vam se obratim s „poštovani“.

Volite dijeliti i držati lekcije. Evo ih i za vas nekoliko. Izvucite pouke, trebaju vam.Vi ste učitelj, ali prije svega roditelj, otac, zato se nemojte služiti lažima i podvalama. Bavite se čestitim zanimanjima, neka i vaš angažman bude takav.

Nemojte, Sivro, biti nadmeni. Nemate mnogo razloga za to. Ukoliko na vas tako mnogo i tako loše utječe skromna količina autoriteta koja dolazi iz pozicije lidera jedne grane sindikata, onda je bolje da se okanite takvog posla. Ni Bog vas, efendija, ne opterećava onim što ne možete podnijeti. Ovako, vaša ponašanja nisu čovječna, vaš govor je često neljudski. Lijepo složene rečenice i oštre riječi možda nekima i donesu određene koristi, ali šteta po vas lično je mnogo veća. Nema ničeg vrijednog poštovanja u tome što se divite svom govoru. Poštovanje se ne zavređuje tako.

Morali biste voditi brigu, naročito o tome, koliko vaše riječi, koje su sve češće laži, nanose ili mogu nanijeti štete drugima.

Ne optužujte nikoga samo zato što je to vaš poriv. Ne donosite sudove, ničim niste mjera stvari.

Televizija na kojoj radim i na kojoj sam odgovoran za vijesti i informativni program zove se Hayat. Samo Hayat. Trebali biste, kada joj izgovorite ime, ustati, a ne u zagrade ugrađivati vaše insinuacije i podvale. Mi se bavimo istinom i nismo, za razliku od vas, ničiji poslušnici. Ne radimo ni za koga niti protiv bilo koga. Znam da je to, iz vaše perspektive, teško razumjeti. Kada i ako nekada budete slobodni u svojim aktivnostima, razumjet ćete o čemu vam pišem. Hayat je, Sivro, mnogo veći i mnogo iznad vaših dnevnopolitičkih natezanja i računica. Ako ništa, morali biste znati i cijeniti da je Hayat za radnička prava uradio mnogo više od vas. I to ne samo za prava onih koji za hljeb zarađuju u glavnom gradu naše domovine. Imaju, Sivro, nećete vjerovati, i oni koji rade širom naše države, po mnogim našim lijepim gradovima i selima. I u vašem Vitezu, naprimjer. Nemojte zato biti ljuti kada javnost upoznamo kako vaše kolege, koji rade iste poslove, vjerovatno i s više izazova nego vi, zarađuju mnogo manje od vas. Nemojte, molim vas, moralizirati, a u isto vrijeme dijeliti ljude, radnike po mjestu njihovog angažmana. Ne može se, Sivro, biti veći čovjek ni bolji i marljiviji radnik samo zato što ste u Sarajevu.”

Još nešto. Mnogo je onih koji ne rade, koji čekaju svoju priliku i bore se za nju. Vi možda niste krivi za njihovo stanje, ali svojom površnošću i sujetom doprinosite njihovom položaju.

Vi ste, Sivro, očito naučili ucjenama i podvalama rješavati sitne šićarske interese. U taj kontekst ne petljajte i ne dovodite mene i moje kolege niti kuću u kojoj radimo. Da u obrazima imate više obraza primijetili biste da u prilogu koji je za vas sporan govorite upravo vi, iznosite zahtjeve vašeg sindikata. Da vam je važna istina i vjerodostojnost, svoje pratioce i članstvo vašeg sindikata biste upoznali o gostovanju na televiziji kojoj želite učiniti nažao. I to ne bilo kada, već samo dan prije vaše objave na društvenoj mreži ( https://www.hayat.ba/vijest.php?id=131744). U danu pred pregovore s Vladom bili ste u našem studiju. Iz čijeg ugla je tada predstavljena vaša borba?! Niste, Sivro, bili naš gost i 11 minuta govorili o zahtjevima radnika, jer ne znamo ko ste i na šta ste vi lično spremni, već zato što je naš Hayat slobodan medij, a vi, Sivro, zastupate radnike koje cijenimo. Zbog njih, ne zbog vas, primljeni ste u našu kuću. Za njih, za vaše kolege, naša vrata su i dalje otvorena. Za vas u njoj više nikada neće biti mjesta.

I za kraj, Sivro, znaju li vaše kolege ko je, s kim i kakav deal pravio o generalnom štrajku i protestima na ulici???

Nemojte se zadovoljavati da služite politikama, kao onomad kada ste bili alat i izazvali ostavku, prema ocjenama većine vaših kolega, čestitog ministra Damira Marjanovića, kao ovih dana, kada želite ostavke nekih drugih. Nisu vrijedni takvog poltronizma ni novci ni nekretnine ni vaše kratkotrajno zadovoljstvo. Ne zaslužuju to ni oni za koje tvrdite da ih predstavljate. Imajte časti i dostojanstva. Ili barem ne dirajte tuđe. Jer, efendija Sivro, čast i dostojanstvo su sveti.

(Senad Omerašević/Foto: Facebook)

Cio članak, možete vidjeti na sljedećem linku.