Dan nastavnika 5. oktobar 2021. godine

Preko 100 zemalja širom svijeta obilježava 5. OKTOBAR-SVJETSKI DAN NASTAVNIKA.
Svjetska organizacija sindikata obrazovanja Education International, čiji smo punopravni član i ove godine, svoju pažnju usmjerila je na potrebu da oda počast prosvjetnim radnicima koje smo izgubili za vrijeme pandemije.
Kvalitetno obrazovanje i vrednovanje ima presudnu ulogu na kvalitet obrazovanja uopće.
U doba ekonomske krize, epidemija uloga nastavnika i obrazovnog sistema od velikog je značaja za društveni i ekonomski oporavak društva.
To znači, da je potrebno ulagati u obrazovanje, jer je ono od velikog značaja za izgradnju budućnosti. Štediti na obrazovanju, znači siromašiti duhovni rast i dalje prolongirati izlaz naše zemlje iz sadašnje teške ekonomske situacije.
Položaj prosvjetnih radnika ne odgovara znacaJu funkcije koju obavljaju. Reforma obrazovnog sistema nije donijela poboljšanje radnog statusa niti neophodnom rasterećenju učenika i nastavnika.
Stvarna realnost, političko i ekonomsko stanje u našoj zemlji ne daju za pravo velikom optimizmu. Upozorenja sindikata Vlastima i ukazivanje na izuzetno teško stanje radnika, na drngoj strani ostali su bez odgovora. U periodu koji je iza nas vlasti su izbjegavale socijalni dijalog sa predstavnicima sindikata. Socijalni dijalog nezamjenjiv je u rješavanju svih pitanja od zajedničkog interesa.
Nastavnici ne traže privilegije, već status koji im realno pripada.
Dan nastavnika u Kantonu Sarajevo našao je svoje mjesto u kalendaru rada za školsku 2021/22. godinu i time je realizovana odredba Kolektivnog ugovora i proglašen je radnim danom, i to je dan kada se ne odvija nastavni proces.
Ovom prilikom svim članovima sindikata čestitam S.OKTOBAR-SVJETSKI DAN NASTAVNIKA
Moto obilježavanja Dana nastavnika u 2021. godini -Odavanje počasti prosvjetnim radnicima koje smo izgubili u vremenu pandemije.
Centralno obilježavanje Dana nastavnika biti će održano u Sarajevu u organizaciji Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.
Proslavu Dana nastavnika u Sindikalnim organizacijama provesti u koordinaciji sa direktorima škola, vodeći računa o poštivanju svih propisanih mjera koje budu važile u tom vremenu.
Pošto je ovo radni dan svi zaposlenici dužni su da budu prisutni na mjestima, gdje se bude obilježavao ovaj praznik.