Svjetski dan nastavnika 2021. – Odavanje počasti prosvjetnim radnicima koje smo izgubili

Drage kolege,

Svake godine 5. oktobra obilježavamo Svjetski dan nastavnika. Ove godine je drugačije. Bili bismo nemarni da nismo uzeli vremena da prepoznamo veliki gubitak života naših članova koje je odnio COVID. Svi smo izgubili kolege, prijatelje i kolege sindikalce.

Osim što ćemo učestvovati u godišnjim komemoracijama s UNESCO -om i ILO –om, pokrenut ćemo globalni status nastavnika za 2021. i izvještaj o učiteljskoj profesiji, odat ćemo počast našim članovima.

Smrt jednog odgajatelja tragedija je za njegovu porodicu, učenike i zajednicu. Smrt tolikog broja prosvjetnih radnika diljem svijeta ima apsolutno poguban utjecaj na profesiju i obrazovanje u cjelini.

Zato će za ovaj Svjetski dan nastavnika Education International biti domaćin virtualnog, globalnog događaja u njihovu čast. 5. oktobra okupit ćemo se kako bismo se sjetili i odali počast onima koje smo izgubili i koji su zauvijek prisutni u našim mislima. Proslavit ćemo njihovo životno djelo, njihovu predanost učenicima, kolegama i njihovom zanimanju, a mi ćemo se obvezati da ćemo nastaviti njihovu misiju.

Siguran sam da su mnogi od vas već organizovali lokalna i nacionalna sjećanja na svoje kolege.

Uoči Svjetskog dana nastavnika, također ćemo pokrenuti memorijalnu web stranicu koja će predstaviti živote kolega koje smo izgubili. Nakon što web stranica bude na mreži, bit ćete pozvani podijeliti njihove životne priče s drugim učiteljima i nastavnicima diljem svijeta.

Nadam se da će nam ovaj Svjetski dan učitelja dati trenutak da zastanemo, sjetimo se i odamo počast kolegama i prijateljima, da pronađemo snagu u našoj solidarnosti i obnovljenu energiju da preuzmemo vodstvo.

Solidarno,

David Edwards

Glavni tajnik