Saopštenje za javnost povodom zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 16.04.2021. godine

Povodom Zaključka Vlade Kantona Sarajevo donesenog u petak, 16. 04. 2021. godine, o pokretanju nastavnog procesa po kombinovanom modelu za učenike III razreda javnih i privatnih srednjih škola, kao i vraćanju u školske prostore svih učenika JU Srednja muzička škola, Kantonalni odbor SSVOONK-a BiH Kantona Sarajevo izražava izuzetnu zabrinutost ovakvom odlukom, te upućuje ozbiljno upozorenje Vladi Kantona Sarajevo i nadležnom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje u vezi sa mogućim posljedicama ovakve odluke.

Smatramo da je ova odluka potpuno ishitrena te da je donesena bez sagledavanja stvarnog činjeničnog stanja u vezi sa epidemiološkom situacijom i brojem zaraženih i hospitaliziranih u Kantonu Sarajevo, posebno među nastavnicima i školskim osobljem, učenicima i njihovim roditeljima, ali i u vezi sa ukupnom organizacijom nastavnog procesa i iskustvima sa kombinovanim modelom nastave.

Zbog toga želimo napomenuti da su i neke ranije odluke Vlade Kantona Sarajevo u vezi sa nastavnim procesom, poput zaključka od 01. 04. 2021. o davanju odobrenja za održavanje ispita u školama koje nastavu izvode po međunarodnom programu, također vrlo problematične, jer su donesene mimo saglasnosti i uz žestoko protivljenje epidemiologa. Izjava premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte tim povodom, data na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, da je riječ o samo nekoliko odjeljenja, pokazala je ili njegovu potpunu neinformisanost ili činjenicu da je riječ o vrlo ozbiljnim i opasnim manipuliranjem činjenicama.

Imamo i saznanja da su analize koje su rađene o uzrocima enormnog porasta zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od COVID-19 u Sarajevu u martu ove godine, između ostalih faktora, kao jedan od uzroka navele i pokretanje nastave u školama, a što je također bila odluka Vlade Kantona Sarajevo i nadležnog ministarstva. Pitamo se, da li je neko zbog toga preuzeo bilo kakvu odgovornost?

Apsolutno neprihvatljivim smatramo praksu koju je Vlada Kantona Sarajevo uspostavila da se ovakvi zaključci i odluke donose petkom, na kraju radne sedmice i u popodnevnim satima (oko 16:00) šalju školama te da stupaju na snagu već od ponedjeljka. Da li se time želi spriječiti bilo kakva aktivnost da se ovakve odluke problematiziraju? Pitamo se, da li su i ove odluke Vlade Kantona Sarajevo donesene uz saglasnost Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ili je Vlada Kantona Sarajevo sebi dala ingerencije Kriznog štaba pa nam on više i ne treba.

Na kraju želimo uputiti ozbiljno upozorenje Vladi Kantona Sarajevo i nadležnom ministarstvu o mogućim posljedicama ovakvih odluka. U situaciji u kojoj nastavnici nisu stavljeni na prioritetnu listu za vakcinisanje, što bi bilo sasvim normalno, i kada se od njih traži da u direktnom kontaktu sa desetinama učenika izvode nastavni proces, za svakog nastavnika ili radnika škole koji se zarazi od ponedjeljeka, 19. 04. 2021. godine, smatrat ćemo odgovornim isključivo Vladu Kantona Sarajevo. Sindikat sigurno neće dozvoliti da se, zarad nama potpuno nepoznatih razloga, žrtvuje zdravlje ili život naših članova, učenika i njihovih roditelja, a u tom smislu smo spremni preduzeti sve zakonom dopuštene mjere i aktivnosti. Tražimo od odgovornih da nam, u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu, prije nego što nas vrate u škole, obezbijede sve propisane uslove zaštite na radu.

Sindikat podržava stavove Udruženja vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo iznesenih u Saopštenju od 17. 4. 2021. godine.

I na kraju otvara se još jedno veoma zanimljivo pitanje koje traži jasan odgovor: Kako to da poslanici/zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo svoje sjednice održavaju online, a ne na svojim radnim mjestima – u skupštinskim klupama. Izgleda da su zdravlje i životi poslanika/ zastupnika vredniji od života nastavnika, učenika, roditelja.

Tražimo od Vlade Kantona Sarajevo da odmah poništi spomenuti Zaključak i donese odluku da se nastavni proces odvija online sve dok epidemiološka situacija ne bude povoljnija.

KANTONALNI ODBOR