Historijski čin: Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost kulture

Danas 27. decembra 2019. godine je potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo sa Kantonalnim odborom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.
Potpisivanju su prisustvovali premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, te predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić i Adnan Đindo.
Svi prisutni su se složili da je potpisivanje Ugovora od historijskog značaja za sve uposlenike sektora kulture. Ovo je prvi put da je implementiran jedinstveni dokument kojim će se štititi prava radnika ovog sektora, koji su do sada imali samo jedan segment kolektivnog ugovora sklopljenog sa uposlenicima srednjeg obrazovanja.
Kolektivni Ugovor za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo regulisaće prava i obaveze radnika, koji će zahvaljujući ovome imati veliku korist kada su u pitanju njihovi radni statusi. Od 1996. godine, zaposlenici u kulturnom sektoru nisu imali uređen kolektivni Ugovor, a zahvaljujući velikom zalaganju ministra Mirvada Kurića, ova greška je sada ispravljena. Faruk Bešlić naveo je da ovo smatra “historijskim činom”.
“Tačno je da je historijski potez. Po prvi put, u Bosni i Hercegovini uopšte, postoji jedan ovakav dokument kojim su definirani zaštita i prava radnika u oblasti kulture. Presretan sam što smo uspjeli doći do usvajanja i realizacije dokumenta koji će biti od ogromnog značaja za moje kolege iz ove oblasti”, kazao je ministar Mirvad Kurić.

Preuzeto sa facebook stranice Vlade Kantona Sarajevo.