Sarajevske škole primaju više od hiljadu nastavnika za rad u 2019/2020. školskoj godini

Prenosimo članak sa portala Klix.ba.

Naime, Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo je završila svoj posao za školsku 2019/2020. godinu.

Ministrici obrazovanja u KS, odnosno ovlaštenom potpisniku, sekretaru Ministarstva, 29. jula na potpis će biti dostavljena rješenja o zbrinjavanju radnika i saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa.

Rok za objavljivanje javnih konkursa u osnovnim i srednjim školama je 5. august, a bit će raspisani za ukupno 1.238 pozicija, 871 za osnovne i 367 za srednje škole.

Kako saznajemo, najveći broj radnika potrebnih za rad od 1. septembra 2019. do 31. augusta 2020. godine u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, bit će potreban na poziciji nastavnika engleskog jezika, njih 48. Potom su potrebna 44 nastavnika bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, ali i veliki broj nastavnika drugih predmeta.

Kompletnu listu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim školama kao javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo možete pogledati OVDJE.

Kada je riječ o srednjim školama, najpotrebniji su nastavnici matematike, fizike i informatike.

Razlozi zbog kojih se traže novi radnici u školskoj 2019./2020. godini najčešće su odsustvo porodilja, neplaćeno odsustvo, prestanak prava radnika na rad, bolovanje…