Pregovori oko definisanje broja učenika u odjeljenju za školsku 2019/2020. godinu

Predmet: Pregovori oko definisanje broja učenika u odjeljenju, dostavlja se

Poštovana Ministrice,

prema informaciji sa kojom raspolažemo, na nedavno održanom sastanku direktora srednjih škola Kantona Sarajevo vođena je rasprava o Planu upisa u prvi razred srednjih škola, kojim se definiše i broj učenika u odjeljenju. Ovim pismom od Vas tražimo da, u toku priprema za upis u prvi razred srednjih škola, otvorimo pregovore oko definisanja broja učenika u odjeljenju.

Pozivam Vas da za školsku 2019/2020. godinu potpišemo Sporazum o broju učenika u odjeljenju. Potpisivanje Sporazuma ima utemeljenje u Zakonu o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 23/17), u članu 149. Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 12/18) i članovima 21, 22. tačka 5, 23. tačka 7, 27. i 31. Zakona o vijeću zaposlenika („Službene novine Federacije BiH“, broj 38/04).

Podsjećamo Vas da broj učenika direktno utiče na rad u odjeljenjima, odnosno utiče na kvalitet rada nastavnika, kao i na pojavu tehnološkog viška u Kantonu Sarajevo.

Kantonalnom odboru SSVOONK BiH jedino je prihvatljivo da maksimalan broj učenika u srednjoškolskim odjeljenjima bude 22 učenika, koliko je sada  u  osnovnom obrazovanju.

Napominjemo, da smo do sada  sa bivšim ministrima potpisivali Sporazum o broju učenika u odjeljenju.

Očekujem Vaš poziv za sastanak.

S poštovanjem,

 

Predsjednik

Faruk Bešlić, prof.